Πως να χτίζουμε νέες κηρήθρες. Πως να το εφαρμόσουμε σωστά - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Πέμπτη

Πως να χτίζουμε νέες κηρήθρες. Πως να το εφαρμόσουμε σωστά


 Πως να χτίζουμε νέες κηρήθρες. Πως να το εφαρμόσουμε σωστά


Τα μελίσσια για να χτίσουν πολλές κηρήθρες χρειάζονται τροφοδοσία η να δουλεύει καλά η ανθοφορία. Όσον αφορά την ανθοφορία γνωρίζουμε ότι τότε έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στον γρηγορότερο χρόνο, ενώ με το σιρόπι έχουμε μεν αποτέλεσμα αλλα πιο αργά και με λιγότερη αποτελεσματικότητα. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Είμαστε την Άνοιξη τον Απρίλιο στη πορτοκαλιά, και βλέπουμε τις άχτιστες να είναι φούλ χτισμένες μέσα σε μια ημέρα. Αντιθέτως όταν η νεκταροέκκριση δεν είναι καλή, και τροφοδοτούμε οι μέλισσες σπαταλάνε περισσότερο χρόνο να ολοκληρώσουν το χτίσιμο. Καμια φορά μπορεί και 2-3 ημέρες.

Όσον αφορά το χτίσιμο κηρηθρών οι βασικές προυποθέσεις είναι, να υπάρχει βασίλισσα, γόνος, καλή υψηλή θερμοκρασία, γύρη, νέκταρ η σιρόπι και φυσικά νέος πλυθησμός με εργάτριες που είναι καλοθρεμμένες και έτοιμες να χτίσουν νέα κεριά. Ο μελισσοκόμος που θέλει να δώσει σημαντική βοήθεια στα μελίσσια του, ταίζει με σιρόπι. Η εμπειρία λέει ότι στο χτίσιμο κηρήθρας βοηθάει πολύ το πυκνό σιρόπι και όχι το αραιο σιρόπι. Δηλαδή φτιάχνουμε σιρόπι αναλογίας 1 κιλό ζάχαρη 1 λίτρο νερό, η μπορούμε να βάλουμε επιπλέον ζάχαρη. Εξίσου καλά αποτελέσματα έχει και η τοποθέτηση ζαχαροζύμαρου, το οποίο είναι πυκνό με φούλ ενέργεια για τις μέλισσες μας.

  Όσοι μελισσοκόμοι κάνουν τροφοδοσίες με μπουκαλάκια, θέλω να σας πω ένα πράγμα που παρατήρησα αρκετές φορές. Καθώς έβαζα το σιρόπι στο μελίσσι, τοποθετούσα κηρήθρα στο κέντρο του γόνου για να χτιστεί πιο γρήγορα. Το μπουκαλάκι το έβαζα στο σημείο που τοποθετούσα και την άχτιστη κηρήθρα. Αυτό που παρατηρούσα λοιπόν ήταν η μεριά που "έσταζε" το σιρόπι οι μέλισσε έχτιζαν πολύ πιο γρήγορα και με μεγάλες προεκτάσεις στο κερί. Αντιθέτως η άλλη πλευρά ήταν πιο "καχεκτική" και πιο αργή στο χτίσιμο. Γενικά σε τροφοδοσία με πιατάκια, εσωτερικούς εξωτερικούς τροφοδότες δεν παρατηρείτε αυτό το φαινόμενο γιατί το σιρόπι πάει ομοιόμορφα.


Κλείνοντας τη σημερινή ανάρτηση θέλω να σας παραθέσω μια συμβουλή που ανάρτησε ένας μεγάλος επαγγελματίας μελισσοκόμος η συμβουλή του είναι άκρως απαραίτητη να τη διαβάσετε:

Επαγγελματίας μελισσοκόμος γράφει λέει...
Όταν θέλουμε να πλέξουμε φύλλα με σκέτο σιρόπι δεν πρέπει να βάζουμε πάνω από 4 σε μια περίοδο 20 ημερών περίπου.Οι μέλισσες καταναλώνουν το λιπόσωμα όταν εκκρίνουν κερί και γίνονται ευάλωτες στις ιώσεις και ο γόνος στις σηψηγονίες. Όταν πλέκει η νομή είναι διαφορετικά.

Να εξηγήσω λίγο τι θέλει να πει ο συγκεκριμένος επαγγελματίας μελισσοκόμος:. Οι μέλισσες έχουν στην κοιλιά τους ένα στρώμα το οποίο ονομάζεται λιπόσωμα και έχει αποθηκευμένη ενέργεια. Οι μέλισσες έχουν την δυνατότητα να τραβάνε ενέργεια απο αυτό το "λίπος" κάθε φορά που το χρειάζονται. Αν το λιπόσωμα αυτό ελλατωθεί σημαντικά, οι μέλισσες χάνουν την δυναμή τους, γίνονται πιο αδύναμες, ζούν πολύ λιγότερο, και φυσικά μπορούν να αρρωστήσουν πιο εύκολα. Μέλισσες που εξαντλούν το λιπόσωμα, δεν μπορούν να παράξουν ικανοποιητικό βασιλικό πολτό για να ταίσουν το γόνο τους, και όταν δεν ταίζεται σωστά ο γόνος εμφανίζονται ασθένειες, όπως ασκοσφαίρωση σηψηγονίες κλπ.

Το χτίσιμο κηρήθρας χρειάζεται τεράστια ποσά ενέργειας απο τις μέλισσες. Αν δεν τρέφονται με νέκταρ και γύρη όπως έχει ορίσει η φύση και τρώνε σιρόπι που είναι σαν άχυρο σε θέμα διατροφικής αξίας, τότε εξαντλούνται τα υπάρχοντα αποθέματα ενέργειας. Κάθε παραμάνα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και όσο καλύτερα τρέφεται τόσο καλύτερα χτίζει και ταίζει τη βασίλισσα τον γόνο κλπ. Συνεπώς ο συγκεκριμένος επαγγελματίας μελισσοκόμος θέλει να μας πει οτι με το σιρόπι να μην κάνουμε υπερβολές, και να μην πιέζουμε τις μέλισσες να χτίσουν πολλές κηρήθρες, εφόσον εξαντλούν την ενέργεια που έχουν αποθηκευμένη.


Πηγη www.orinimelissa.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου