Αυξημένη παραγωγή μελιού περιμένουν τη φετινή χρονιά οι μελισσοκόμοι - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Πέμπτη

Αυξημένη παραγωγή μελιού περιμένουν τη φετινή χρονιά οι μελισσοκόμοι


Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι μελισσοκόμοι αναφορικά με τις ποσότητες μελιού που αναμένεται να τρυγήσουν τη φετινή χρονιά, μια χρονιά που αν μη τι άλλο μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής.

Η χρονιά έχει ξεκινήσει καλά σε ό,τι αφορά τα ανθόμελα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), Αναστάσιο Ποντίκη να αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η χρονιά κυλάει πολύ καλά για τους παραγωγούς. Είχαμε καλές παραγωγές στα ανθόμελα καθώς τα μελίσσια μας ευνοήθηκαν από τις καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη».

Θετικά είναι τα νέα και από τα ελατοδάση, όπου και έχουν πλέον μεταφερθεί τα μελίσσια με τις παραγωγές να είναι σε εξαιρετικά καλό επίπεδο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στη συνέχεια οι μελισσοκόμοι θα «βοσκίσουν» τα μελίσσια τους σε τοποθεσίες όπου υπάρχουν βελανιδιές αλλά και σε θυμαρότοπους που θα παραχθεί θυμαρίσιο μελί. «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε για τη φετινή παραγωγή προς ώρας είναι θετικά» είπε, αποφεύγοντας ωστόσο να προβεί σε κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη μιας και όπως είπε, υπάρχουν πολλές μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική παραγωγή μέχρι το τέλος της μελισσοκομικής περιόδου, όπως τα καιρικά φαινόμενα κ.α.

Εξαγωγές 6,3 εκατ. κιλών μελιού το 2021

Κατά την περασμένη χρονιά, εξήχθησαν από τη χώρα μας προς τις διεθνείς αγορές περισσότερα από 6,3 εκατ. κιλά μελιού (σ.σ. 6.362.069 κιλά), με την αξία τους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, να ανέρχεται σε 25,8 εκατ. ευρώ (25.872.165 ευρώ), και τη μέση τιμή τους να κυμαίνεται σε 4,07 ευρώ το κιλό.

«Τα μέλια που εξάγονται κατά κύριο λόγο είναι τα σκουρόχρωμα, όπως το μέλι από έλατο και το πευκόμελο» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ποντίκης προσθέτοντας ότι οι τρεις πρώτες χώρες εισαγωγής ελληνικού μελιού «αγοράζουν κατά κύριο λόγο τη μισή εξαγώγιμη ποσότητα».

«Πρωταθλητής» στις εισαγωγές ελληνικού μελιού είναι η Ιταλία, με τη γειτονική χώρα να εισάγει ελληνικό μέλι 1.441.659 κιλών συνολικής αξίας, 3.796.335 ευρώ. Ακολουθεί η Γερμανία με 1.305.679 κιλά μελιού, αξίας 5.734.964 ευρώ και η Γαλλία με 420.214 κιλά αξίας 2.013.528 ευρώ.

Σε Χαλκιδική και Θάσο για πευκόμελο
Οι καταστροφικές πυρκαγιές που έκαψαν το περασμένο καλοκαίρι ένα μεγάλο μέρος της Εύβοιας, μέρος όπου τα περασμένα χρόνια μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα έφερναν τα μελίσσια τους και παρήγαγαν το πευκόμελο που αντιπροσωπεύει το 60-65% της ελληνικής παραγωγής μελιού, έχει αναγκάσει τους παραγωγούς να αναζητήσουν άλλα μέρη. Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Ποντίκη τα μελίσσια τοποθετούνται στην Χαλκιδική και στη Θάσο κατά κύριο λόγο αλλά και σε άλλα, πιο μικρά δάση ανά την επικράτεια.
Δάση που σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει τόσο η πολιτεία όσο και οι επαγγελματίες του κλάδου να εκμεταλλευτούν και να αναδείξουν προκειμένου να αναπληρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το «κενό» που άφησαν στους μελισσοκόμους οι πυρκαγιές στην Εύβοια.

«Η αύξηση στη τιμή των καυσίμων ανεβάζει το κόστος παραγωγής»
Με την τιμή των καυσίμων να ανεβαίνει συνεχώς, ο κλάδος της μελισσοκομίας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος καθώς οι μελισσοκόμοι χρειάζεται να ταξιδέψουν πολλές φορές και εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα για να τοποθετήσουν αλλά και να φροντίσουν τα μελίσσια τους.

«Το κόστος των καυσίμων είναι ο κύριος λόγος αύξησης του κόστους παραγωγής αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρουμε πώς θα μπορέσουμε να το συγκρατήσουμε» σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ και σημειώνει ότι «εκτός του ότι θα πρέπει να μεταφέρουμε τα μελίσσια πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια μας, χρειάζεται να τα επισκεπτόμαστε δύο και τρεις φορές την εβδομάδα, για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από μέρους μας για να λειτουργήσει αυτός ο οργανισμός».

Πρόβλημα που όπως επισημαίνει, έχει γνωστοποιήσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα στον αρμόδιο υφυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου, ότι «θα πρέπει να βρεθεί ένα μέτρο για να μειωθεί το κόστος των καυσίμων σε εμάς».

Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα όπως αναφέρει ο κ. Ποντίκης, είναι αυτό της προμήθειας της ζάχαρης, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την ανάπτυξη των μελισσοσμηνών.

Τέλος, το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα του κλάδου, είναι αυτό τον ελληνοποιήσεων. «Ασφαλώς και δεν μπορούμε, αλλά ούτε θέλουμε να απαγορεύσουμε τις εισαγωγές μελιού, αυτό όμως που θέλει ο παραγωγός είναι να γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι από τους αρμόδιους μηχανισμούς» λέει ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ και συμπληρώνει «έχουμε καλέσει την κυβέρνηση να εντείνει τους ελέγχους για να μπορέσουμε να καταλάβουμε αυτό το φαινόμενο, το οποίο οδηγεί τους μελισσοκόμους σε μαρασμό».

Πηγή https://www.agrocapital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου