Πως καθαρίζουμε τα πλαίσια από την χαλασμένη γύρη ;

Όταν έχουμε ένα πλαίσιο με γύρη που έχει "γυαλίσει " οι μέλισσες  δεν την καταναλώνουν και στο τέλος καταλήγει να πιάνει μόνο χώρο μέσα στην κυψέλη, χωρίς να προσφέρει τίποτα.

Επειδή κάθε χρόνο σχεδόν διπλασιάζω σιγά-σιγά τις κυψέλες που έχω,(από τις ελάχιστες τον αριθμό που ξεκίνησα ) δεν μου μένει πλεόνασμα σε χτισμένα πλαίσια και έτσι όταν ανακάλυψα κάποια πλαίσια με χαλασμένη γύρη, θέλησα να τα καθαρίσω για να τα ξαναβάλω στα μελίσσια να τα δουλέψουν...

Η γύρη όταν είναι αποθηκευμένη και είναι φρέσκια, έχει ωραίο ζωηρό χρώμα και η επιφάνεια της είναι ματ.

Όταν το χρώμα της γύρης,  χάνει την φρεσκάδα του και αρχίζει να "γυαλίζει" τότε είναι καλύτερα να την βγάλουμε από την κυψέλη και  να την καθαρίσουμε, αν το κερί στο πλαίσιο δεν είναι πολύ μαύρο, διαφορετικά καλύτερα να πάει για λιώσιμο.

Για να βγάλουμε την γύρη από το πλαίσιο χωρίς να το ...καταστρέψουμε, πρέπει να το ...μουλιάσουμε πρώτα! 

Σε κρύο νερό, φυσικά για να μην λιώσει το κερί.Ένα βαρίδι, δυο πέτρες, θα κρατήσουν πιο εύκολα τα πλαίσια κάτω από το νερό.
Την επόμενη ημέρα, ή και αργότερα , βλέπουμε το αποτέλεσμα στο νερό... Αρκετή γύρη έχει διαλυθεί στο νερό και αυτό έχει πάρει σκούρο χρωματιστό χρώμα.
Είχα φτιάξει μια μικρή βάση για να ακουμπώ το πλαίσιο όταν δοκίμασα να κάνω βασιλοτροφία με εμβολιασμό με το χέρι, που πολύ με βόλεψε και για το πλύσιμο των πλαισίων.Στερεώνουμε με μια βίδα από ένα σανιδάκι στην κάθε πλευρά ενός άδειου πλαισίου και έχουμε μια έτοιμη βάση να "κάτσει " το πλαίσιο μας να κάνει ...το μπάνιο του!Με το λάστιχο πιέζουμε με ένταση, (τα σκούρα κεριά αντέχουν, τα άσπρα φαντάζομαι θα θέλουν προσοχή) ώστε να φύγουν τα υπολείμματα γύρης που έχουν μείνει στο πλαίσιο. Καλό θα ήταν να φορέσουμε μαγιό ή παλιά ρούχα γιατί πετάγεται το νερό μαζί με την γύρη και κάνουμε και εμείς ...μπάνιο!
και γεμίζουμε με ένα χρωματάκι  προς το ...κιτρινούλι.

Χρειάζονται ένα καλό τίναγμα μετά, γιατί συγκρατούν αρκετό νερό μέσα στις τρύπες...

Μετά, θέλει προσεχτικό στέγνωμα των πλαισίων, όχι άμεσα στον ήλιο και είναι έτοιμα να τα δουλέψουν πάλι οι μέλισσες.

Αν δεν καθαρίσουν καλά με την πρώτη, μπορούμε να τα μουλιάσουμε λίγο ακόμα και αν έχουμε κομπρεσεράκι με αέρα, μπορούμε να τα φυσήξουμε ελαφρά όταν στεγνώσουν,  εεεε, και ότι μείνει φαντάζομαι οι μέλισσες θα είναι πρόθυμες να το ολοκληρώσουν.

Πηγη http://olameliladistimani.blogspot.com/

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال