Έλεγχος μελισσιών το φθινόπωρο τι πρέπει να προσέξω; - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Πέμπτη

Έλεγχος μελισσιών το φθινόπωρο τι πρέπει να προσέξω;

 


Η μελισσοκομική χρονιά σιγά σιγά εισέρχεται στην ποιο μελαγχολική της περίοδο, αυτή του χειμώνα.

Τότε που οι μέλισσες ξεκουράζονται και η επίσκεψη στο μελισσοκομείο δεν προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις.
Πριν έρθει αυτή η περίοδος όμως που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την υποτιμούμε από πλευράς χειρισμών είναι το φθινόπωρο.
Αυτή η εποχή εξαρτά με πόσα και τι ποιότητας μελίσσια θα ξεκινήσουμε την άνοιξη.
Το φθινόπωρο για την μελισσοκομία είναι η αρχή της Ινδίκτου, τότε ξεκινάει δηλαδή το μελισσοκομικό έτος.


Ο μελισσοκόμος με μερικές έξυπνες κινήσεις μπορεί να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στο μελισσοκομείο του, που θα του αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα την άνοιξη πλέον.
Ως γνωστόν το φθινόπωρο τελειώνει και η παραγωγή μελιού, με το δεύτερο βάρεμα του πεύκου, και την όποια συλλογή μελιού σε σουσούρα, αρκουδόβατο, κισσό και κουμαριά.
Τα μελίσσια που θα βγουν από το πεύκο κυρίως αλλά και όλα τα υπόλοιπα πρέπει να πάνε σε νομές με γύρη.
Τα μελίσσια δεν αρκεί  να τα βλέπουμε να φέρνουν γύρη απλά το τονίζω αυτό, πρέπει κατά την επιθεώρηση που θα τους κάνουμε να βρούμε αρκετά πλαίσια ΓΕΜΑΤΑ πλάκες γύρης.


Μόνο τότε ήμαστε σίγουροι ότι έχει εξασφαλιστεί η ποσότητα που χρειάζεται το μελίσσι για να κάνει πολλούς γόνους και να δημιουργήσουν οι μέλισσες λιπόσωμα για να αντέξουν τον χειμώνα.

Η γνώμη μου είναι ότι η ύπαρξη μελιού στην κυψέλη δεν πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα, καθώς για την επιβίωση του σμήνους αυτό μπορεί να αντικατασταθεί με σιρόπι ή ποιοτικά ζυμάρια.
Η ύπαρξη γύρης είναι αυτή που πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς χωρίς την παρουσία αυτής δεν θα έχουμε ικανοποιητικούς γόνους, και τα υποκατάστατα γύρης είναι αρκετά ακριβά.
Άλλωστε πόσο υποκατάστατο γύρης αντέχει η τσέπη του μελισσοκόμου να δώσει στα μελίσσια του;
Αν το μελίσσι χρειάζεται 5-6 κιλά γύρη για τις ανάγκες του φθινοπώρου και του χειμώνα, πόσα κιλά γυρεόπιτα πρέπει να του δοθεί ξέρετε;
Αντί να σας αποκαλύψω νούμερο θα σας πω μόνο ότι οι γυρεόπιτες έχουν στην σύνθεση τους το πολύ 200-300 γραμμάρια γύρης ή σόγιας στο κιλό.
Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι από οικονομικής πλευράς δεν μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το βάρος, οπότε η μεταφορά των μελισσιών σε νομές με γύρη είναι μονόδρομος.

Είπα ότι η ύπαρξη μελιού δεν είναι πρόβλημα.
Όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι μεγάλοι μελισσοκόμοι τρυγούν τα μελίσσια το φθινόπωρο μέχρι τελευταίας σταγόνας μελιού, και μετά αρχίζουν γενναιόδωρη τροφοδοσία με ζυμάρια.
Η κίνηση αυτή έχει δυο στόχους.
Ο ένας είναι οικονομικός.
Έστω 2 κιλά μέλι αν πάρουν από κάθε μελίσσι, πουλώντας το αυτό θα αγοράσουν 10-15 κιλά μελισσοτροφές που θα τους καλύψουν έως και την άνοιξη και τα μελίσσια θα γίνουν μπόμπες.
Αυτά τα 2 κιλά μελιού αν μείνουν μέσα στην κυψέλη δεν θα καλύψουν το σμήνος ούτε για τις ανάγκες ενός μηνός.
Ο δεύτερος στόχος είναι η υγιεινή, όσο και αν αυτό ακούγεται κάπως.
Γιατί τα μελίσσια μας σήμερα ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν να χαθούν κακά τα ψέμματα είναι η Νοζεμίαση.
Έτσι μπορεί το μέλι να είναι ποιο φιλική τροφή για την μέλισσα μα δεν παύει ο κίνδυνος σε αυτό να υπάρχουν σπόρια Νοζεμίασης.
Ή για να το πω καλύτερα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι σε αυτό υπάρχουν σπόρια νοζεμίασης, και τρυγώντας αυτό το μέλι ελαφρώνουμε το μολυσματικό φορτίο της ασθένειας από τα μελίσσια μας κατά πολύ.

Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να έχουμε φροντίσει από τα τέλη του καλοκαιριού είναι η βαρρόα.
Η βαρρόα τρυπάει την σάρκα της μέλισσας χώνει μέσα την μουσούδα της και ρουφάει αίμα, το λέω έτσι για να γίνει καλύτερα αντιληπτό.


Από κάθε τραύμα που προκαλεί στις μέλισσες εισέρχονται μικρόβια την μολύνουν και προκαλούν τον θάνατο της.
Πριν πεθάνει η μέλισσα όμως με την διαδικασία της τροφάλαξης μεταδίδει ιούς και ασθένειες και σε άλλες υγιείς μέλισσες, οι οποίες μολύνονται και πεθαίνουν και αυτές.
Έτσι μελίσσια με βαριά προσβολή από βαρρόα του φθινοπώρου δεν θα καταφέρουν να βγάλουν ούτε τον πρώτο μήνα του χειμώνα, οπότε πρέπει να έχει υπάρξει μέριμνα και για αυτό το πρόβλημα.

Για το πρόβλημα της Νοζεμίασης μίλησα ήδη.
Εκτός των άλλων, οτιδήποτε μπορέσουμε να κάνουμε για το καλό των μελισσιών μας στο θέμα της πρόληψης και της θεραπείας της ασθένειας, πάντα με τα νόμιμα σκευάσματα που έχουμε στα χέρια μας είναι απαραίτητο να γίνει.

Μια άλλη παράμετρος σημαντική είναι η βασίλισσα του σμήνους.

Νεαρή βασίλισσα

Το φθινόπωρο ακόμα, οι βασιλοτρόφοι μας τουλάχιστον οι μεγάλοι πουλάνε βασίλισσες και είναι και καλά γονιμοποιημένες αυτή την εποχή.
Κατά τον έλεγχο μας, πρέπει να εντοπίζουμε την βασίλισσα του σμήνους και να την εξετάζουμε προσεκτικά.
Αυτή πρέπει να γεννάει ομοιόμορφα να είναι ζωηρή, να κινείται γρήγορα και σβέλτα πάνω στα πλαίσια.
Αν η βασίλισσα μας είναι γερασμένη, τότε δεν κινείται γρήγορα και πολλές φορές δείχνει να τρέμει όταν πάει να περπατήσει.
Αν έχει μαυρίσει κιόλας και έχει γίνει και γυαλιστερή τότε κλάφτα Χαράλαμπε.

Βασίλισσα μεγάλης ηλικίας

Οι βασίλισσες με την συμπεριφορά που περιέγραψα ποιο πάνω τις περισσότερες φορές πεθαίνουν τον χειμώνα.
Αυτές είναι η αιτία πολλών μελισσιών που χάνονται ή γίνονται αρρενοτόκα μέσα στον χειμώνα.
Αλλά και αν μια τέτοια βασίλισσα κατορθώσει και φτάσει μέχρι τον Απρίλιο ώστε να γίνει ομαλή αντικατάσταση, είναι σίγουρο ότι τότε το μελίσσι θα κάνει τάση σμηνουργίας λόγω των πολλών βασιλοκελιών.
Για να μην έχουμε προβλήματα λοιπόν, το φθινόπωρο τους στρίβουμε τον λαιμό και δίνουμε νέα βασίλισσα σε κλουβάκι στο μελίσσι.

Από πλευράς μελισσοτροφής.
Ψάχνουμε για ποιοτικά ζυμάρια.
Αυτά δεν πρέπει να τρίβουν, ούτε πρέπει να ξεραίνονται ώστε να μην δυσκολεύονται πολύ να το πάρουν οι μέλισσες και το κυριότερο δεν πρέπει να λείπει από την κυψέλη.
Με το που τελειώνει το ένα πρέπει να μπαίνει άλλο.
Προσωπικά δεν επιμένω πολύ με τις μελισσοτροφές γιατί έχω χάσει μελίσσια από μελισσοτροφές που ξεράθηκαν και πέθαναν από πείνα.
Αν βρω μια καλής ποιότητας μελισσσοτροφή, και η τσέπη μου την αντέχει παραμένω σε αυτήν.
Θεωρώ πάντως ότι στην Ελλάδα μόνο 5-6 πολύ καλές Ελληνικές μελισσοτροφές έχουμε.
Από τις εισαγόμενες τα ξέρετε.

Αυτά είχα να σας πω για το φθινόπωρο που κατά τα άλλα είναι μια πολύ σημαντική εποχή.
Τώρα βάλτε τις σωστές βάσεις και κάντε καλές κινήσεις για να αρχίσετε να δικαιώνεστε από την άνοιξη.

Πηγή www.melissocosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου