Από Νοέμβριο και βλέπουμε οι αποζημιώσεις μηλοπαραγωγών λόγω των capital control της Αιγύπτου

 


Για τα μέσα Νοεμβρίου προγραμματίζεται να τεθεί των θέμα των αποζημιώσεων των μηλοπαραγωγών στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV και στον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Κολλάτο.

Αναλυτικότερα, αναφορικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αδυναμία εξαγωγών μήλων στις παραδοσιακές έως σήμερα αγορές, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε ότι ο «πόλεμος έχει παρενέργειες, τις οποίες, τις βιώνουμε πρώτον στο κομμάτι της ενέργειας και δεύτερον με την αναστάτωση που υπάρχει στις παγκόσμιες αγορές. Είχαμε πράγματι μια συνάντηση –εγώ τη θεωρώ πολύ γόνιμη και νομίζω ότι δρομολογεί θετικές εξελίξεις για τα ζητήματα που αφορούν τους παραγωγούς μήλων της Αγιάς και ευρύτερα της χώρας– με εκπροσώπους των δυο συνεταιρισμών, τον “Κίσσαβο” και τα “Ορεινά” και τον νέο Σύλλογο Δενδροκαλλιεργητών της επαρχίας Αγιάς.

Το ένα ζήτημα έχει να κάνει με την αγορά στην Αίγυπτο, η οποία έκλεισε ουσιαστικά με την επιβολή των capital control, λόγω της υπαγωγής της χώρας στο ΔΝΤ. Το άλλο ζήτημα είναι ότι συνακόλουθα, επειδή μειώνεται η ζήτηση ενός προϊόντος, πέφτουν και οι τιμές. Οι τιμές σε σχέση με πέρυσι είναι στο 40%. Λόγω του πολέμου, όμως, και της οικονομικής κρίσης, φαίνεται ότι έχουμε μια μείωση κατά 17% στην παγκόσμια κατανάλωση φρούτων. Αυτό που είπαμε και με τον υπουργό, σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε με άλλους τρείς συναδέλφους από νομούς που παράγουνε επίσης φρούτα -ήταν η υφυπουργός Ζέττα Μακρή από τη Μαγνησία, ο Φώντας Μπαραλιάκος από την Πιερία και ο Γιώργος Αμανατίδης από την Κοζάνη είναι η εξεύρεση νέων αγορών και αυτό δεν μπορεί να γίνει αύριο για να αντιμετωπίσει το φετινό πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να δούμε συνολικότερα νέες αγορές, θα πρέπει να αναζητήσουμε νέες αγορές, να φέρουμε σε επαφή τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς με νέες αγορές. Ένα ζήτημα είναι αυτό το οποίο είναι μεσομακροπρόθεσμο. Το άμεσο ζήτημα είναι η αποζημίωση των παραγωγών για τη ζημία που υφίστανται σήμερα. Το βασικό είναι -επειδή διετέλεσα αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης- να δούμε σε επίπεδο ΕΕ αν μπορεί να βρεθεί λύση, διότι δεν είμαστε μόνο εμείς που εξάγουμε φρούτα στην Αίγυπτο -είναι η Ιταλία και η Πολωνία. (..) Ο υπουργός μας είπε ότι θα θέσει το θέμα στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στα μέσα Νοεμβρίου, όταν τότε θα έχουμε και μια συνολικότερη εικόνα εξαγωγών και απώλειας εισοδήματος, προκειμένου τότε, να υπάρξει μια δυνατότητα ευρωπαϊκής λύσης, να υπάρχει ένα πακέτο Ευρωπαϊκό. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε θα δούμε με εθνικούς πόρους τί μπορεί να γίνει. Μια λύση όπως ξέρετε είναι τα de minimis».


Πηγή www.agro24.g


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال