Πως κινούνται οι μέλισσες μέσα στη κυψέλη παρόλο που δεν έχει φως ;


 

Πως κινούνται οι μέλισσες μέσα στη κυψέλη παρόλο που δεν έχει φως ;

Το εσωτερικό μιας κυψέλης θα ήταν δύσκολο έως και ακατόρθωτο να κινηθεί ένας άνθρωπος . Οι άνθρωποι για να περπατήσουμε να κινηθούμε χρειαζόμαστε φως γύρω μας κάτι που μέσα στης κυψέλες δεν υπάρχει, δεν υπάρχουν παράθυρα  για να μπαίνει φως. Ακόμη και μια κάμερα να βάλουμε μέσα σε μια κυψέλη θα πρέπει να έχει λειτουργεία νυχτερινής λήψης ώστε να τραβήξει βίντεο. Λοιπόν πως βλέπουν οι μέλισσες μέσα στην κυψέλη σε πλήρη σκοτάδι;

Η όραση των μελισσιών βασίζεται σε άλλα αισθητήρια όργανα σε σχέση με τον άνθρωπο και τα περισσότερα ζώα.

Τα πέντε μάτια των μελισσών

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι μέλισσες έχουν στην πραγματικότητα πέντε μάτια. Οι μέλισσες έχουν δύο μεγάλα σύνθετα μάτια που αποτελούνται από χιλιάδες ομματίδια, τα οποία λειτουργούν σαν ξεχωριστές αισθητηριακές συσκευές.Κάθε ένα από αυτά τα ομματίδια έχει το δικό του φακό, κώνους και άλλα κύτταρα που συλλέγουν πληροφορίες για το περιβάλλον της μέλισσας και τις στέλνουν στον εγκέφαλο για επεξεργασία.Ως αποτέλεσμα, οι μέλισσες βλέπουν τον κόσμο ως ένα μωσαϊκό και όχι ως μια ενιαία εικόνα όπως οι άνθρωποι. Επιπλέον, οι μέλισσες έχουν τρία απλά μάτια γνωστά ως ocelli, τα οποία τους επιτρέπουν να αναγνωρίζουν πιο εύκολα την αντίθεση μεταξύ φωτός και σκότους.

Τι Βλέπουν οι Μέλισσες

Τα ομματίδια των μελισσών περιέχουν τρεις τύπους φωτοϋποδοχέων. Αυτοί οι φωτοϋποδοχείς μπορούν να αναγνωρίσουν τα μπλε-πράσινα και μπλε-ιώδες χρώματα αλλά όχι το κόκκινο. Ωστόσο, μπορούν να δουν το υπεριώδες φως που είναι αόρατο στον άνθρωπο. Τα μάτια των μελισσών είναι επίσης εξαιρετικά στην ανίχνευση κίνησης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Buzz about Bees της NOVA, οι μέλισσες είναι σε θέση να ανιχνεύουν κινήσεις που χωρίζονται κατά 1/300 του δευτερολέπτου σε σύγκριση με τους ανθρώπους που μπορούν να δουν κινήσεις διαχωρισμένες κατά 1/50 του δευτερολέπτου.

Πως κινούνται μέσα στην κυψέλη ;

Παρόλο που οι μέλισσες μπορούν να δουν μέρη του φάσματος φωτός που εμείς δεν μπορούμε, εξακολουθούν να χρειάζονται πρόσβαση σε κάποια μορφή φωτός για να βασίζονται στα μάτια τους για αισθητηριακές πληροφορίες. Αντίθετα, οι μέλισσες βασίζονται στις άλλες αισθήσεις τους για να τις βοηθήσουν να επικοινωνήσουν και να πλοηγηθούν μέσα στη σκοτεινή κυψέλη.Για παράδειγμα, οι μέλισσες έχουν αισθητηριακούς νευρώνες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού τους που τις βοηθούν να χρησιμοποιούν τον ήλιο ως οδηγό έξω από την κυψέλη, αλλά και να τους δίνουν πληροφορίες σχετικά με τη βαρύτητα μόλις επιστρέψουν στην κυψέλη. Βασίζονται επίσης σε φερομόνες, οι οποίες παράγονται από τη βασίλισσα και μεταδίδονται σε όλη την κυψέλη από τις εργάτριες. Αυτές οι φερομόνες είναι συγκεκριμένες για κάθε κυψέλη και επιτρέπουν στις μέλισσες να αναγνωρίσουν τις δικές τους κυψέλες και να ανιχνεύσουν τους εισβολείς.

Οι δονήσεις

Μέσα στην κυψέλη, οι μέλισσες βασίζονται στην αίσθηση της αφής τους. Οι κεραίες των μελισσών περιέχουν χιλιάδες κύτταρα που δέχονται δονήσεις από γύρω τους. Ένα σημαντικό μέρος των κεραιών είναι το όργανο του Τζόνστον . Σύμφωνα με μια μελέτη με τίτλο "Dynamic Range Compression in the Honey Bee Auditory System Toward Waggle Dance Sounds", που δημοσιεύτηκε το 2007 μέσω της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Επιστημών, το όργανο Τζόνστον συλλαμβάνει τις δονήσεις του αέρα που προκαλούνται από τον χορό των μελισσών.


Ανακεφαλαίωση

Οπότε φίλοι μου οι μέλισσες μπορούν να κινηθούν μέσα στην κυψέλη που έχει σκοτάδι χωρίς να χρειάζονται φως με της αισθήσεις τους και τη δονήσεις που παράγουν.

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال