Αρκαδία : Η ανεξέλεγκτη τοποθέτηση μελισσών μπορεί να γίνει επικίνδυνη



Ο κλάδος της μελισσοκομίας είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος στην Αρκαδία, ενώ το μέλι και συγκεκριμένα το μέλι Μαινάλου – Βανίλια (ΠΟΠ) είναι ένα ξεχωριστό προϊόν που παράγεται μόνο στο Μαίναλο, το οποίο φέτος μετά από αρκετά χρόνια απέδωσε σημαντικά κέρδη στους μελισσοκόμους.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι αυτή την περίοδο λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και της κλιματικής κρίσης είναι πολλά. Αρκετοί μελισσοκόμοι φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Από την άλλη, προβλήματα δημιουργεί μια μερίδα μελισσοκόμων, οι οποίοι δεν σέβονται την νομοθεσία σχετικά με το πού μπορούν και πού επιτρέπεται να τοποθετήσουν τα μελίσσια τους, καθώς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή ανθρώπων που κυκλοφορούν μέσα στο δάσος.

Μιλώντας με τον Δασάρχη Τρίπολης κ. Αθάνασιο Αργειτάκη μας ενημέρωσε ότι πολλές φορές οι μελισσοκόμοι τοποθετούν τα μελίσσια τους σε οποιοδήποτε σημείο, χωρίς να λαμβάνουν την απαραίτητη άδεια από το δασαρχείο. Επιπλέον κάποιες φορές προσπαθούν να περιορίσουν περιοχές και να τις εξασφαλίσουν για δική τους χρήση, τοποθετώντας αλυσίδες και λουκέτα.

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, πολλές φορές τα τοποθετούν σε μικρή απόσταση από τον δρόμο, κάτι που απαγορεύεται από το νόμο και επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση τοποθέτησης κατάλληλου προστατευτικού διχτύου ή σε μεγαλύτερη απόσταση από 25 μέτρα από δημόσιο δρόμο.

«Τα δάση ανήκουν σε όλους από τον κτηνοτρόφο μέχρι τον περιπατητή» όπως μας απάντησε ο πρόεδρος των μελισσοκόμων της Αρκαδίας κ. Σταύρος Δημάκος όταν ερωτήθηκε σχετικά με αυτό το ζήτημα. Αυτός με την σειρά του απάντησε ότι και το δασαρχείο θα πρέπει και αυτό να κάνει σωστά την δουλειά του και να εφαρμόζει τον νόμο, καθώς πολλές φορές μελισσοκόμοι από άλλους νομούς τοποθετούν μέσα στο δάσος τα μελίσσια τους χωρίς να φροντίζουν για την σωστή τους διαβίωση για παράδειγμα να έχουν διαθέσιμο νερό.

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال