Ήρεμες μέλισσες και ήρεμοι μελισσοκόμοι



 Λίγα πράγματα είναι πιο χαλαρωτικά για έναν μελισσοκόμο από το να βάζει μια καρέκλα κοντά στην κυψέλη μια καλοκαιρινή μέρα και να παρακολουθεί την όμορφη δραστηριότητα από και προς την είσοδο. Η δραστηριότητα των συλλεκτριών που φεύγουν από την κυψέλη και επιστρέφουν σε αυτήν είναι ένα υπέροχα ανακουφιστικό σημάδι.

Αν και πολλοί μελισσοκόμοι απολαμβάνουν αυτή την εμπειρία, για να κατανοήσουμε πραγματικά σε βάθος τι συμβαίνει στην κυψέλη, συχνά επιλέγουμε να πραγματοποιήσουμε μια επιθεώρηση της κυψέλης. Αυτή είναι μια ευκαιρία να έρθουμε κοντά στις μέλισσές μας, καθώς εξερευνούμε και προσπαθούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο τους.

Δυστυχώς, η επιθεώρηση της κυψέλης δεν είναι πάντα η ήσυχη, η εύκολη και χαλαρή υπόθεση που θα θέλαμε να ζήσουμε. Μερικές φορές οι μέλισσές μας προσβάλλονται από την παρουσία μας - και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μας το γνωστοποιήσουν!

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε τις πιθανότητες μιας ήρεμης και ευχάριστης επιθεώρησης ;

Γιατί οι μέλισσες μπορεί να μην είναι πάντα ήρεμες . Ας το παραδεχτούμε, σε κανέναν δεν αρέσουν οι επιθετικές μέλισσες. Ας εξετάσουμε λοιπόν πρώτα τους παράγοντες που θα μπορούσαν να κάνουν τις μέλισσές μας λίγο πιο επιθετικές, κατά τη διάρκεια μιας επιθεώρησης.

  • Η συμπεριφορά του μελισσοκόμου (αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους )
  • Φυλή μελισσών
  • Καιρικές συνθήκες και θερμοκρασία
  • Εποχή του έτους
  • Διαθεσιμότητα - ή έλλειψή της - των πόρων τροφοληψίας, όπως κατά τη διάρκεια της έλλειψης νέκταρος
  • Διαθεσιμότητα βασίλισσας
  • Παραγωγικότητα της βασίλισσας
  • Η "προσωπικότητα" της αποικίας (ναι, μπορεί να διαφέρουν σημαντικά)
  • Η παρουσία φερομονών
  • Άλλα
Το τελευταίο ("άλλα") δεν πρέπει να αγνοηθεί. Με την πάροδο του χρόνου οι μελισσοκόμοι μαθαίνουν για τις μεμονωμένες κυψέλες τους και καταλήγουν να περιμένουν μια συγκεκριμένη αντίδραση από την καθεμία. Όμως, κατά τη διάρκεια κάθε επιθεώρησης μπορεί να παρατηρηθεί μια διαφορετική αντίδραση, όπως μια πιο επιθετική αντίδραση στο άνοιγμα της κυψέλης. Μερικές φορές ο λόγος γι' αυτό μπορεί να μην εμπίπτει σε κάποια τακτοποιημένη, εύκολα αναγνωρίσιμη εξήγηση.

Να είστε προετοιμασμένοι γι' αυτό και να μη χάνετε ποτέ από τα μάτια σας το γεγονός ότι οι μέλισσες έχουν πάντα την ικανότητα να μας εκπλήσσουν!

Το μυστικό για τη χρήση του καπνιστήρι

Όπως πολλοί νέοι μελισσοκόμοι μαθαίνουν νωρίς, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε πάντα ένα καπνιστήρι όταν επιθεωρείτε την κυψέλη σας. Είναι μάλλον υπερβολικό να πούμε ότι πρόκειται για μυστικό, αλλά υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι το καπνιστήρι αποτελεί απαραίτητο μέρος κάθε επιθεώρησης. Το συνδέουμε, βέβαια, με τον στερεότυπο μελισσοκόμο, ακόμη και πριν γίνουμε οι ίδιοι μελισσοκόμοι. Και, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει επιτακτικός λόγος για τη χρήση καπνιστήρι.

Ωστόσο, αποφύγετε την πεποίθηση ότι ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιείτε τον καπνιστή σας. Είναι λογικό να το ανάψετε (κυριολεκτικά!) και να το έχετε στο χέρι, αλλά μην το χρησιμοποιείτε χωρίς σκέψη. Μπορεί κάλλιστα να διαπιστώσετε ότι μια ήρεμη, εύκολη παρουσία γύρω από τις μέλισσές σας θα επιτρέψει μια ευχάριστη και κατατοπιστική επιθεώρηση χωρίς να βάζετε καπνό.
 
Κατανόηση του ρόλου σας 

Κι εσύ, ο μελισσοκόμος. Έχετε έναν σημαντικό ρόλο να παίξετε βοηθώντας τις μέλισσές σας να παραμείνουν ήρεμες.

Όταν κάνουμε έλεγχο πρέπει να ήμαστε ήρεμοι . Δεν χρειάζεται όταν βγάζουμε το καπάκι να το πετάμε κάτω η όταν σηκώνουμε τα πλαίσια , όροφοι κλπ. να ήμαστε βιαστικοί και να κάνουμε γρήγορες κινήσεις . Όλα πρέπει να γίνονται με ηρεμία και με προσοχή . Αν ήμαστε νευρικοί και βιαστικοί οι μέλισσες θα γίνουν και αυτές νευρικές και η ε επιθεώρηση μας θα γίνει δυσκολότερη . 

Παρακολουθήστε έναν έμπειρο μελισσοκόμο και θα δείτε κάποιον που είναι ήρεμος. Αυτό ξεκινά πολύ πριν από την έναρξη της πραγματικής επιθεώρησης. Καθώς πλησιάζετε την κυψέλη .

Σχεδιάστε εκ των προτέρων 

Μην κάνετε επιθεώρηση χωρίς σκοπό. Έχετε έναν λόγο και αποφασίστε εκ των προτέρων τι σκοπεύετε να κάνετε.

Τσιμπήθηκες; Ηρέμησε 

Όλοι θέλουμε να αποφύγουμε να μας τσιμπήσουν. Αλλά συμβαίνει. Το πώς αντιδράς μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στο αν θα συμβεί ξανά! Όταν μια μέλισσα τσιμπάει, απελευθερώνει μια φερομόνη για να ειδοποιήσει την αποικία .

Εξασκηθείτε σε εύκολες, απαλές κινήσεις

Καθώς μετακινείστε και επιθεωρείτε την κυψέλη σας, κάντε το με ήρεμες, αργές κινήσεις. Αποφύγετε τις γρήγορες ή σπασμωδικές κινήσεις. Ως καλό παράδειγμα είναι όταν βγάζετε ένα πλαίσιο.

Μην αργήσετε πολύ

Εάν ξεκινήσετε την επιθεώρησή σας με ένα σχέδιο, είναι πιο πιθανό να το ολοκληρώσετε σε εύλογο χρονικό διάστημα. Όσο δελεαστικό κι αν είναι να κοιτάξετε σε κάθε γωνιά, φροντίστε να μην περάσετε πολύ ώρα με ανοιχτή κυψέλη.

Βάλτε τα πράγματα πίσω όπως τα βρήκατε

Εκτός αν έχετε έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο να αλλάξετε πράγματα, τοποθετήστε τα κουτιά και τα πλαίσια με την ίδια σειρά και στις ίδιες τοποθεσίες που τα βρήκατε.

Σκεφτείτε να ματαιώσετε την επιθεώρησή σας

Σε σπάνιες περιπτώσεις, κάτι που δεν μπορείτε να προσδιορίσετε μπορεί να ενοχλεί τις μέλισσές σας. Αν υποθέσουμε ότι δεν είστε ΕΣΥ, τότε εάν οι μέλισσές σας είναι ασυνήθιστα επιθετικές, θυμηθείτε ότι λίγες, αν όχι καθόλου, επιθεωρήσεις είναι απαραίτητες.

Εν συντομία αν είστε προσεκτικοί και κάνετε αυτά τα πράγματα που γράψαμε στο άρθρο σίγουρα θα σας βοηθήσουν στης επιθεωρήσεις σας και οι μέλισσες θα είναι ήρεμες και θα είστε ήρεμοι και εσείς .

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال