Λεξικό βασιλοτροφίαςΛεξικό βασιλοτροφίας

 Μιας και βρήκα λίγο χρόνο,είπα να τον αφιερώσω ώστε να γράψω αυτό το λεξικό.Προφανώς όσοι έχουν σκοπό να ασχοληθούν με βασιλοτροφία,είναι σε σχετικά προχωρημένο επίπεδο,αλλά οι υπόλοιποι που γνωρίζουν και ανακαλύπτουν τώρα των εξαιρετικό κόσμο της μέλισσας,θα βοηθηθούν έστω και λίγο από αυτή την ανάρτηση.

Πέρα από τους χειρισμούς της βασιλοτροφίας,υπάρχουν και κάποιοι όροι και λέξεις που χρησιμοποιούμε.Παρακάτω θα προσπαθήσω να τους αναλύσω όσο πιο καλά μπορώ!

  Έννοιες και λέξεις βασιλοτροφίας:
 1. Βασιλοτροφία: είναι οι χειρισμοί που κάνουμε και η συνθήκη που βάζουμε ένα μελίσσι ή και περισσότερα,ώστε να φτιάξουμε τις δικές μας βασίλισσες
 2. Μελίσσι έναρξης:είναι ένα δυνατό μελίσσι,το οποίο είναι ορφανό,με σκοπό να ξεκινήσει την εκτροφή βασιλισσών
 3.  Μελίσσι αποπεράτωσης: μελίσσι το οποίο έχει βασίλισσα περιορισμένη με βασιλικό διάφραγμα και συνεχίζει την εκτροφή βασιλισσών
 4. Κυψελίδια Σύζευξης: είναι οι κυψέλες οι οποίες φιλοξενούν ορφανά μελίσσια.Σε αυτά τα μελίσσια τοποθετούμε τα σφραγισμένα βασιλικά κελιά που πήραμε από τα μελίσσια αποπεράτωσης.Σε αυτά τα μελίσσια,θα εκολλαφθούν οι βασίλισσες και εν συνεχεία θα συζευχθούν με κηφήνες και αργότερα θα αρχίσουν την γέννα.Στο τέλος οι βασίλισσες θα αφαιρεθούν από αυτά τα μελίσσια και θα μπουν στο μελισσοκομείο μας ή θα πουληθούν.
 5. Βασιλικά κελιά: είναι το κελί το οποίο σχηματίζεται από τις μέλισσες και τροφοδοτείται με βασιλικό πολτό έτσι ώστε να εκολαφθεί μια βασίλισσα.
 6. Τεχνητό βασιλικό κελί:είναι το κελί το οποίο μπορούμε να το σημιουργήσουμε εμείς ή να το αγοράσουμε έτοιμο.Μέσα σε αυτό θα εναποθέσουμε εργατικό σκουλικάκι με σκοπό να γίνει βασίλισσα.
 7. Εμβολιασμός:είναι ο χειρισμός με τον οποίο παίρνουμε ένα εργατικό σκουλικάκι από το κελί του και το τοποθετούμε σε δικό μας τεχνητό κελί.Ο εμβολιασμός χωρίζεται σε υγρό,ξηρός,διπλό και σε συσκευή.
 8. Υγρός εμβολιασμός: με αυτό το είδος εμβολιασμού,παίρνουμε ένα σκουλικάκι και το τοποθετούμε στο κελί,στο οποίο προηγουμένως έχουμε βάλει λίγο βασιλικό πολτό.
 9. Ξηρός εμβολιασμός: χειροκίνητη μεταφορά σκουλικιού σε τεχνητό κελί,χωρίς την προσθήκη πολτού
 10. Διπλός εμβολιασμός: αφαίρεση του σκουλικιού που τοποθετήσαμε στο κελί και προσθήκη νέου χωρίς την αφαίρεση του υπάρχοντως βασιλικού πολτού που τοποθέτησαν οι μέλισσες.
 11. Βασιλικό διάφραγμα: εργαλείο το οποίο περιορίζει την βασίλισσα σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της κυψέλης.Συναντάμε το κάθετο διάφραγμα που χωρίζει την κυψέλη με πλαίσια και οριζόντιο διάφραγμα που χωρίζει την κυψέλη σε ορόφους και περιορίζει την βασίλισσα σε ολόκληρο τον όροφο.
 12. Ορφανό μελίσσι: μελίσσι το οποίο δεν έχει βασίλισσα και δεν έχει αρρενοτοκήσει.
 13. Συσκευή βασιλοτροφίας: είναι το εργαλείο με το οποίο δεν κάνουμε χρειροκίνητη εισαγωγή σκουλικιών σε κελί.Μερικά ονόματα συσκευών zenter,ezi,αριστέας,nicot
 14. Εμβολιαστήρι: είναι το εργαλείο με το οποίο κάνουμε τον χειροκίνητο εμβολιασμό.Υπάρχουν πολλών ειδών και σε διάφορες τιμές.
 15. Τράπεζα βασιλισσών: είναι ένα ορφανό μελίσσι,το οποίο συντηρεί πολλές βασίλισσες ταυτόχρονα.Οι βασίλισσες είναι περιορισμένες σε κλουβάκια και φροντίζονται από τις εργάτριες μέλισσες.
 16. Κλουβάκι:είναι το εργαλείο που φιλοξενεί και μεταφέρει βασίλισσες και εργάτριες(= με σκοπό την φροντίδα της βασίλισσας).Με το κλουβάκι εισάγουμε βασίλισσες σε ορφανά μελίσσια.
   Ελπίζω να βοήθησα όσο μπορούσα.Η βασιλοτροφία είναι κάτι που απαιτεί γνώσεις και πρέπει να γίνονται κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες.Βιβλία,αναρτήσεις,βίντεο ακόμα και σχολές είναι σε θέση να σας(και μας) βάλουν μέσα στον κόσμο της βασιλοτροφίας.

#μελισσοκομία #μελισσοκόμος #μελί #αρχάριοςμελισσοκόμος #μελισσοκόμος2020 #melissokomia #melissokomos #meli #beekeeping #beekeeper #beekeepers #beehive #melissokomos2020
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال