Μέλισσες: Προστασία από τους ψεκασμούς στην ανθοφορία - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Κυριακή

Μέλισσες: Προστασία από τους ψεκασμούς στην ανθοφορία


 

Να ελέγχεται η παρουσία και δραστηριότητα μελισσών στο χωράφι

Την περίοδο αυτή που υπάρχει ανθοφορία πρέπει να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα ώστε να προστατεύονται οι μέλισσες, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μείωση του πληθυσμού τους.

Η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία των μελισσοκόμων και των παραγωγών είναι προς κοινό συμφέρον και των δύο παραγωγικών κλάδων , Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις μέλισσες είναι ο ψεκασμός ή σκόνισμα κατά τις ώρες της μεγάλης κινητικότητας των μελισσών σε ανθισμένες καλλιέργειες ή σε ανθισμένα ζιζάνια .

Πότε ψεκάζουμε

Οι ψεκασμοί πρέπει να πραγματοποιούνται τις βραδινές ώρες (από τη δύση του ήλιου και μετά), όταν δηλαδή οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.

Πρέπει να ελέγχεται η παρουσία και δραστηριότητα μελισσών στο χωράφι. Τονίζεται ότι το μελίτωμα που παράγουν οι αφίδες είναι ελκυστικό για τις μέλισσες.

Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός εάν άλλως αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου.

Συνιστάται ψεκασμός τις βραδινές ώρες, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.

Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές θερμοκρασίες.

Το ψεκαστικό νέφος

Να αποφεύγεται η δημιουργία μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους. Ο χρήστης μεριμνά ώστε τα χρήσιμοποιούμενα ακροφύσια (μπέκ) του ψεκαστικού μηχανήματος είτε να είναι ειδικού τύπου που μειώνουν το ψεκαστικό νέφος (drift reduction nozzles), είτε να είναι κατάλληλα ρυθμισμένα για τη μείωση του μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους. Δε διενεργείται ψεκασμός όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Τα γεωργικά φάρμακα που είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες φέρουν σχετικές ενδείξεις επί της ετικέτας τους και μπορούν εύκολα να ενημερωθούν οι χρήστες των γεωργικών φαρμάκων, έτσι ώστε να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Ο επαγγελματίας χρήστης οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τους μελισσοκόμους της περιοχής όπου ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος και των οποίων οι μέλισσες ενδέχεται να εκτεθούν σε αυτό, σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν από το χρόνο ψεκασμού, έτσι ώστε οι μελισσοκόμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μελισσών.

Με ευθύνη του επαγγελματία χρήστη, το έντυπο της ενημέρωσης αναρτάται στις εισόδους κάθε οικήματος ή επαγγελματικού χώρου της περιοχής όπου ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος, ή επιδίδεται από τον επαγγελματία χρήστη εφόσον αυτό είναι δυνατόν, καθώς και σε σταθερά ή σε κινητά σημεία (κολώνες, πασσάλους κλπ), για την ενημέρωση και των περαστικών από την περιοχή. Συνιστούμε, για διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, να αποτυπώνεται στο έντυπο ενημέρωσης και το ονοματεπώνυμο του χρήστη.

www.in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου