Αυτό είναι ο γηραιότερο δέντρο στη Γη και έχει ηλικία τουλάχιστον 5.000 ετών

 Ο κορμός του έχει διάμετρο τεσσάρων μέτρων, δηλαδή όσο περίπου το μήκος ενός αυτοκινήτου πόλης

Αυτό είναι ο γηραιότερο δέντρο στη Γη και έχει ηλικία τουλάχιστον 5.000 ετών

Στη νότια Χιλή φαίνεται ότι βρίσκεται το γηραιότερο δέντρο στον κόσμο, ηλικίας τουλάχιστον 5.000 ετών. Ο λόγος για τον «Μεγάλο Παππού» , όπως ονομάζεται από τους ντόπιος.

Πρόκειται για ένα είδος κυπαρισσιού, γνωστό ως «alerce». Ο κορμός του έχει διάμετρο τεσσάρων μέτρων, δηλαδή όσο περίπου το μήκος ενός αυτοκινήτου πόλης. 

Ο κορμός του έχει διάμετρο τεσσάρων μέτρων, δηλαδή όσο περίπου το μήκος ενός αυτοκινήτου πόλης

Ομάδα επιστημόνων, υπό τον Jonathan Barichivich, υπολόγισε την πιθανή ηλικία του υπεραιωνόβιου δέντρου στα 5.484 έτη, ενώ το 80% των υπολογιστικών μοντέλων κατέδειξε ότι η ηλικία του είναι τουλάχιστον 5.000 ετών. «Υπάρχει μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 20% το δέντρο να είναι νεότερο» εξηγεί ο ειδικός, μιλώντας στο Euronews.  

Επομένως, κατά μεγάλο ποσοστό, ο «Μεγάλος Παππούς» είναι και το γηραιότερο δέντρο στον πλανήτη, ξεπερνώντας το ρεκόρ του πεύκου «bristlecone» στην Καλιφόρνια, το οποίο είναι ηλικίας 4.853 ετών. 

Ενώ έχει επιβιώσει τόσα πολλά χρόνια, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ύπαρξή του απειλείται πλέον από τον ίδιο τον άνθρωπο. Χιλιάδες τουρίστες έρχονται κάθε χρόνο και το επισκέπτονται στο εθνικό πάρκο «Alerce Costero». 

Πατούν πάνω στις ρίζες του, ενώ κάποιοι παίρνουν κομμάτια από τον φλοιό του ως ενθύμιο για το σπίτι τους, καταγγέλλει ο Barichivich. «Είναι σαν ένα είδος ζώου να ζει σ’ έναν ζωολογικό κήπο υπό άθλιες συνθήκες» σπεύδει να εξηγήσει.

Πηγή - newmoney.gr

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال