Η μελισσοκομία αποδίδει όσο καμία άλλη γεωργική εκμετάλλευση. Όμως το μελισσοκομικό εισόδημα εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες, τις γνώσεις και την εμπειρία του μελισσοκόμου.
Μέλι
Σε σταθερό μελισσοκομείο η ετήσια παραγωγή μελιού ανά κυψέλη κυμαίνεται από 7 έως 12 κιλά όταν κοντά υπάρχει πλούσια ανθοφορία σε μονοκαλλιέργεια (βαμβάκι, πεύκο, έλατο, θυμάρι κλπ).
Σε νομαδικό μελισσοκομείο η ετήσια παραγωγή μελιού ανά κυψέλη κυμαίνεται από 25 έως 50 κιλά. Όταν ο μελισσοκόμος έχει γνώσεις και εμπειρία πολλές χρονιές ξεπερνά και τα 60 κιλά ανά κυψέλη.Υπάρχουν μελισσοκόμοι που η παραγωγή τους ξεπερνά τα 35 κιλά Βασιλικό Πολτό τον χρόνο.
Γύρη
Όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός, η ανθοφορία πλούσια και το μελίσσι δυνατό τότε η ημερήσια συλλογή γύρης ανά κυψέλη μπορεί να φθάσει τα 250 γραμμάρια.
Βασιλικός πολτός
Η σύγχρονη μελισσοκομική εκμετάλλευση για παραγωγή βασιλικού πολτού εξαρτάται από τους βασιλισσοτροφικούς χειρισμούς του μελισσοκόμου. Σημαντική πρόοδο παρουσιάζει στην χώρα μας η παραγωγή Βασιλικού Πολτού, αφού αρκετοί μελισσοκόμοι που ασχολούνταν αποκλειστικά με την παραγωγή του, ίδρυσαν το 2008 τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μελισσοκόμων Βασιλοτρόφων Παραγωγών Βασιλικού Πολτού και λοιπών προϊόντων Μέλισσας.
Υπάρχουν μελισσοκόμοι που η παραγωγή τους ξεπερνά τα 35 κιλά Βασιλικό Πολτό τον χρόνο.
Άλλα μελισσοκομικά προϊόντα
Η παραγωγή της πρόπολης και του δηλητηρίου της μέλισσας στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη εμπορικά εκμεταλλεύσιμη από τον μέσο μελισσοκόμο.
Το παραγόμενο κερί συνήθως ανταλλάσσεται με νέα φύλλα κεριού.
Σημαντικό έσοδο για τον μελισσοκόμο αποτελεί η πώληση βασιλισσών, παραφυάδων ή και ολόκληρων μελισσιών.
Πηγη melissokomos.com.