Μελισσοκομικές Συνταγές αντιμετώπισης ασθενειών κλπ.
Η Μελισσοκομία σαν επαγγελματική δραστηριότητα απαιτεί συστηματική παρακολούθηση από το μελισσοκόμο διαχειριστή της, που πρέπει να γνωρίζει και να εφαρμόζει κατάλληλους χειρισμούς για την ανάπτυξη των μελισσιών και μέσα σ’ αυτούς προτεραιότητα έχουν αυτοί που διασφαλίζουν τη σωστή διατροφή και την υγεία των μελισσιών.
Η διασπορά όμως όλης αυτής της πληροφόρησης δεν καλύπτει την ενημέρωσή του, οπότε για την διευκόλυνσή του φαίνεται βάσιμη και χρήσιμη η σκέψη και η απόφαση να συγκεντρωθούν βασικές πληροφορίες που περιέχονται σε συνταγές έγκριτες, τις οποίες και παραθέτουμε στα επόμενα, συνοπτικά, παραπέμποντας στις αναρτήσεις μας, αυτές, για πληρέστερη μελέτη σύμφωνα με τα ακόλουθα:
- ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ: για 15 μέρες, 2 μήνες πριν την έναρξη της κύριας ανθοφορίας: 100 κιλά ζάχαρης άχνης, χωρίς άμυλο, 7 λίτρα νερό και 300-400 γραμμάρια γύρη πολύχρωμη, δική μας προέλευσης για αποφυγή μολύνσεων και ζάχαρη ελληνικής καλλιέργειας. Ζυμώνεται καλά, να μην κολλάει το μείγμα στα χέρια μας. Είναι μαλακό και δεν πετρώνει και αν του προσθέσουμε και 1 κιλό σκόρδα λιωμένα στο μπλέντερ με λίγο νερό και να ζυμωθεί και αυτό κατά της Νοζεμίασης. Ανάρτηση 28/10/2013
- ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΥΡΕΟΠΙΤΑΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ: 6 κιλά γύρης διαλυμένης σε 3 λίτρα χλιαρό νερό στους 40 βαθμούς κελσίου, για περίπου ½ ώρα να διαλυθεί καλά. Προσθέτουμε και 6 κιλά ζάχαρη άχνη ελληνικής καλλιέργειας, χωρίς άμυλο και λίγο μέλι. Ζυμώνεται μέχρι να μην κολλάει στα χέρια. Το διατηρούμε σε ψυγείο, δίνοντας 200-300 γραμμάρια γυρεόπιτα κάθε εβδομάδα, μέχρι να καταναλωθεί. Ανάρτηση 12/10/2013
- ΖΥΜΩΤΗ ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟΥ: Από τα ζαχαροζύμαρα για το ξεχειμώνιασμα στους κηρηθροφορείς πάνω από τη μελισσόσφαιρα και από πάνω το κηρόπανο. Η Θυμόλη στο ζαχαροζύμαρο δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση των βαρρόα, ούτε της Νοζεμίασης, γιατί η συνεχής οσμή προκαλεί πρόβλημα. Συχνά τροφή για τα μελίσσια είναι η άχνη και μέλι, αναλογίας: 3:1. Το μέλι χλιαρό, όχι σογιάλευρο ή καλαμποκάλευρο, που προέρχονται από καλλιέργεια νεονικοτινοειδών και μεταλλαγμένων. Ανάρτηση 17/11/2013
- ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ: 1) Καλοκαίρι με τη διακοπή της γέννας, 2) Νωρίς την Άνοιξη για παρακίνηση της γέννας, 3) Το Φθινόπωρο μέχρι να αρχίσει η ανθοφορία του. Οι ποσότητες σιροπιού καθημερινές για 10-15 μέρες μέχρι 250 γραμμάρια τη φορά. Αν είναι μακριά τα μελίσσια δίνεται διπλάσια ποσότητα. Το σιρόπι γίνεται όσο το νερό, το ίδιο και η ζάχαρη. Και δίνεται και χώρος για τη γέννα και πλακέτα γυρεούχα.Ανάρτηση11/11/2013
- ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΘΥΜΟΛΗΣ: Για 10 ημέρες, όμως να μην κλειστούν τα μελίσσια με τις βροχές σιρόπι ζάχαρης, αναλογίας όση ζάχαρη, τόσο και το νερό. Έχουμε καθαρό οινόπνευμα από το φαρμακείο και το ρίχνουμε σιγά-σιγά σε ένα γραμμάριο Θυμόλης, όσο χρειάζεται να διαλυθεί η Θυμόλη και ρίχνουμε τη διαλυμένη Θυμόλη στο σιρόπι ανακατεύοντας το συνεχώς να γίνουν μείγμα καλό. Το γραμμάριο της Θυμόλης είναι όσο δυο θήκες του Ντεπόν, καλά πατημένες. Κοντολογίς 7 και μισό κιλά ζάχαρη + 7 και μισό κιλά νερό + 1 γραμμάριο διαλυμένης Θυμόλης. Αυτό το μείγμα είναι κατά της Νοζεμίασης, όμως κάνει τις μέλισσες λίγο επιθετικές, τη δεύτερη και τρίτη μέρα. Βοηθάει τα μικρά και μεσαία μελίσσια, αλλά χορηγούνται σούρουπο για αποφυγή λεηλασίας. Ποσότητα ημερήσια 150 γραμμ. τη μέρα και αν είναι μακριά τα μελίσσια 300 γραμμ. κάθε δεύτερη μέρα. Ανάρτηση 28/10/2013.
- Η ΘΥΜΟΛΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ: Μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Είναι καλύτερα να μπαίνει στη διεγερτική, αλλά το Φθινόπωρο και την Άνοιξη για τουλάχιστον μια 5ετία, γιατί η Νοζεμίαση επιμένει. Το άμυλο όμως μέσα στην άχνη προκαλεί εντερικές ανωμαλίες. Ανάρτηση 17/12/2013.
- ΘΥΜΟΛΗ ΚΑΤΑ ΒΑΡΡΟΑ: 0,25=1/4 γραμμάρια σε κάθε διάκενο πλαισίων (θρυματισμένη), όπου υπάρχουν μέλισσες σαν σκόνισμα ‘η 10-15 γραμμάρια σε κάθε κυψέλη. Αποτελεσματικότητα 76% με αρχή πτώσης των βαρρόα σε 48 ώρες και μετά την εφαρμογή διάρκεια πτώσεων 4-7 μέρες. Αυξάνει και τη θανάτωση μέσα στο γόνο των βαρρόα, μειώνοντας και την ωοτοκία των θηλυκών.
- Σε συγκέντρωση 6,2% στο σιρόπι δεν είναι τοξική για μέλισσες ηλικίας 5-10 ημερών και δεν αλλάζει το περιεχόμενο της γλυκόζης. Ενώ αυξάνει την τάση της συλλογής τροφών και απομακρύνει τους κρυστάλλους της θυμόλης, αλλά και της ζωής των μελισσιών από 3 σε 7%.
- Όμως η χρησιμοποίησή της με θερμοκρασία πάνω από 27 βαθμούς κελσίου περιορίζει την ωοτοκία της βασίλισσας 6%. Εφαρμογή σε μικρά μελίσσια μέχρι 3 κηρήθρες, μπορεί να προκαλέσει θάνατο.
- Με την έντονη οσμή της εξάτμισης, αλλάζει η συμπεριφορά των βαρρόα που στρεσσάρονται και περιορίζεται η ωοτοκία τους. Αλλά στις μέλισσες διεγερτική ένδειξη καθαρισμού που σημαίνει περιορισμό του βαθμού προσβολής.
- Ένα ποσοστό βαρρόα πέφτει αλλά δεν ψοφάει και με χαρτόνι αλειμμένο με βαζελίνη στη βάση, κολλάνε σ’ αυτήν και ψοφούν τα βαρρόα. Ανάρτηση 20/10/2013.
- ΘΥΜΟΛΗ Ο,5 ΚΑΤΑ ΔΙΑΚΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΩΝ: Δηλαδή μια θήκη του Αποτελεσματικότητα 76%. Αρχή πτώσης των βαρρόα σε 48 ώρες. Διάρκεια πτώσης 4-7 ημέρες. Αυξάνει τη θανάτωση των βαρρόα μέσα στο γόνο. Μειώνει την ωοτοκία των βαρρόα. Σε συγκέντρωση 2% σε σιρόπι δεν είναι τοξική για τις μέλισσες 5-10 ημερών και δεν αλλάζει το περιεχόμενο της γλυκόζης. Αυξάνει την τάση συλλογής τροφών. Απομακρύνει τους κρυστάλλους της θυμόλης και αυξάνει τη ζωή των μελισσών κατά 3-7%. Όμως όχι χρησιμοποίηση σε θερμοκρασίες πάνω από 27 βαθμούς κελσίου γιατί περιορίζει την ωοτοκία της βασίλισσας κατά 6% και εφαρμογή σε μικρά μέχρι 3 πλ πατημένες είναι 1 γραμμάριο. Έτσι ρίχνουμε σε κάθε διάκενο των πλαισίων όπου υπάρχουν μέλισσες μισό γραμμάριο, δηλαδή, μισή θήκη του Ντεπόν και κλείνουμε την πόρτα για αποφυγή λιποταξίας. Χρειάζονται 4 επεμβάσεις ανά 2 μέρες και η εφαρμογή Οκτώβρη, Νοέμβρη, που είναι λίγος ο γόνος και κάνουμε 2 χρήσεις με αποτελεσματικότητα 94-99%. Ανάρτηση 19/12/2013.
- ΘΥΜΟΛΗ ΣΕ ΣΚΟΝΗ ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΚΑΤΑ ΒΑΡΡΟΑ:Για τον υπολογισμό της ποσότητας να γνωρίζουμε ότι δύο θήκες του γνωστού Ντεπόν καλά πατηκομένες είναι ένα γραμμάριο.Καί έτσι ρίχνουμε σε κάθε διάκενο πλεσίων,όπου υπάρχουν μέλισσες,μισό γραμμάριο,δηλαδή τη μισή θήκη του Ντεπόν και κλίνουμε την πόρτα της κυψέλης για αποφυγή του κινδύνου λιποταξίας του μελισσιού.Όμως χρειάζονται 4 επεμβάσεις ,ανά 2 μέρες και η εφαρμογή Οκτώβρη,Νοέμβρη,που είναι λίγος ο γόνος και κάνουμε 2 εφαρμογές με αποτελεσματικότητα 94-99 %. Ανάρτηση 19/12.2ο13
- ΘΥΜΟΛΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ ΚΑΤΑ ΒΑΡΡΟΑ: Θρυμματισμένη σε σκόνη. Ποσότητα ¼ του γραμμαρίου, δηλαδή μισή θήκη του Ντεπόν, σε κάθε διάκενο των πλαισίων όπου υπάρχουν μέλισσες ή 10-15 γραμμάρια σε κάθε κυψέλη με αποτελεσματικότητα 76,6%, αρχική πτώση σε 48 ώρες μετά την εφαρμογή και διάρκεια πτώσης 4-7 ημέρες. Αυξάνει τη θανάτωση των ακάρεων και μέσα στο γόνο και μειώνει την ωοτοκία των θηλυκών βαρρόα. Ανάρτηση 9/11/2013.
- ΘΥΜΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ: Όταν χρησιμοποιείται σε συγκέντρωση μεγαλύτερη του 0,89%, ενώ σε συγκέντρωση 0,2% δεν είναι τοξική για μέλισσες 5-10 ημερών και δεν αλλάζει το περιεχόμενο της γλυκόζης και των ολικών λιπιδίων στην αιμολέμφο της μέλισσας. Όμως αυξάνει την τάση συλλογής τροφών και απομακρύνουν τους κρυστάλλους της θυμόλης, όπως τις νεκρές μέλισσες και τις προσβεβλημένες προνύμφες και νύμφες. Ανοίγουν ευκολότερα σφραγισμένα κελιά κηφήνων και προσπαθούν να καλύψουν με προπόλη τις σακούλες της θυμόλης. Αλλά και η ζωή των μελισσών αυξάνεται κατά 3-7%. Ανάρτηση 9/11/2013
- ΘΥΜΟΛΗ ΚΑΤΑ ΝΟΖΕΜΙΑΣΗΣ ΜΕ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ: 1 γραμμάριο δηλ. 2 θήκες Ντεπόν πατημένες με κρυσταλλική θυμόλη + 15 λίτρα σιρόπι ζάχαρης 1 και νερού 1. Η θυμόλη διαλύεται προσεκτικά πριν σε οινόπνευμα φαρμακείου, αλλά όσο οινόπνευμα χρειάζεται η διάλυσή της. Όχι περισσότερο. Ανάρτηση 11/11/2013.
- ΘΥΜΟΛΗ ΣΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΔΟΧΕΙΟ ΚΑΤΑ ΒΑΡΡΟΑ: Τοποθετούμε 15 γραμμάρια θυμόλη και το σκεπάζουμε με τούλι, πάνω στους κηρηθροφορείς για 21 ημέρες. Όμως η θερμοκρασία περιβάλλοντος να μην είναι ψηλή γιατί αυξάνει τον εξαγνισμό και η οσμή διώχνει τις μέλισσες. Ανάρτηση 19/12/2013.
- ΘΥΜΟΛΗ: Σαν εγκεκριμένο, περιέχεται στο Απικουάρντ. Τα υπολείμματα της θυμόλης είναι ανεκτά στις μέλισσες μέχρι το 0,8 χιλιοστό του γραμμαρίου κατά κιλό μελιού (στην Ελβετία), όχι στην Ευρώπη. Και κάτω από αυτή τη συγκέντρωση δεν ανιχνεύεται στο μέλι, γιατί πρέπει να ξεπερνάει το 1,1 χιλιοστό του γραμμαρίου ανά κιλό μελιού. Ανάρτηση 19/12/2013.
- ΘΥΜΟΛΗ ΣΕ ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ: Μπορεί να προκαλέσει ενόχληση γι’ αυτό η καταπολέμηση των βαρρόα πρέπει να γίνεται Φθινόπωρο και Άνοιξη. Ανάρτηση 13/11/2013.
- ΘΥΜΟΛΗ ΚΑΤΑ ΝΟΖΕΜΙΑΣΗΣ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ: Με σιρόπι ζάχαρης 1 και 1 νερό. Ποσότητα σιροπιού 15 κιλά (δηλ. 7,5 κιλά ζάχαρη και 7,5 νερό και 1 γραμμάριο θυμόλης που είναι 2 θήκες του γνωστού Ντεπόν πατημένες). Γίνεται Φθινόπωρο και Άνοιξη, αλλά με επαναλήψεις της τροφοδοσίας. Εφαρμογή στην Τουρκία απέδωσε θεαματική μείωση της ασθένειας τη δεύτερη χρονιά. Το εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με εφαρμογή σε 2 συνεχή χρόνια, διαπίστωσε μείωση σπόρων Νοζεμίασης στο 50-68% και ότι την επόμενη χρονιά δεν υπήρχε ασθένεια. Ανάρτηση 12/1/2014. (Πηγή: Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014, σελ. 52).Βλέπε και ανάρτησή μας 12/1/2014 (Συμπλήρωση)
- ΒΑΡΡΟΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ: Τον Δεκέμβρη ή και Ιανουάριο, όταν τα μελίσσια είναι ξεγόνιαστα και αν έχουν ελάχιστο δεν το ρισκάρουμε, αλλά το αποσφραγίζουμε για να προσβληθούν τα βαρρόα που υπάρχουν μέσα στο κελί με την εφαρμογή Διένιδρου Οξαλικού Οξέως, μια φορά, μόνο σύμφωνα με την ανάρτηση 16/12/2013, που δίνει λύση στο πρόβλημα.