Μελανίαση των μελισσών : Βρίσκω μαύρες γυαλιστερές μέλισσες


 

Η μελανίαση είναι μια νόσος των μελισσών που χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η απώλεια του τριχώματος της μέλισσας.

Οι μελισσοκόμοι άρχισαν να βλέπουν μαύρες, μελανές μέλισσες, και η νόσος ονομάστηκε μελανίαση για αυτό τον λόγο.
Σε άλλες χώρες η ονομασία είναι παρεμφερές, και στις περισσότερες περιπτώσεις αναφέρεται ως μαύρη νόσος των δασών.
Να πω εδώ ότι κάποτε η νόσος μπορεί να εμφανιστεί και με την μορφή μέτριας τριχόπτωσης, δηλαδή δεν σημαίνει ότι δεν έχετε μελανίαση αν η μέλισσες δεν είναι εντελώς μαδημένες.
Η νόσος μπορεί να προσβάλει τις εργάτριες, τους κηφήνες αλλά και τις βασίλισσες και εμφανίζεται κυρίως όταν έχουμε τα μελίσσια σε δάση για μελιτώματα, έλατος, πεύκο, βελανιδιά είναι κατά σειρά που αναφέρθηκαν νομές που εμφανίζουν την νόσο, η οποία όμως λέγεται ότι προκαλείται και στην νομή της κουμαριάς.

Μερικές φορές μπορεί να δούμε γόνο νεοεκκολαπτώμενο να βγαίνει από το κελί και να είναι κατευθείαν άτριχες οι μέλισσες.
Τότε αυτό θα πει ότι πρόκειται για κληρονομική ασθένεια και πρέπει να αλλάξουμε βασίλισσες.
Ενώ αν προκληθεί στο δάσος τότε προέρχεται από αυτό η ασθένεια και τα μελίσσια πρέπει να φύγουν για τον κάμπο για να την ξεπεράσουν.

Ο λόγος που οι μέλισσες παθαίνουν μελανίαση δεν είναι απόλυτα κατανοητός.
Εικάζεται όμως ότι για αυτή την εξέλιξη ευθύνεται το μελίτωμα των δασών και η υψηλή περιεκτικότητα τους σε ανόργανα άλατα που προκαλούν την ασθένεια.

Όταν οι μέλισσες πάθουν μελανίαση γίνονται πολύ επιθετικές, και έχουμε μάχες στις εισόδους των κυψελών αφού πολλές φορές οι φρουροί της εισόδου προσπαθούν να κόψουν τις μαύρες μέλισσες.
Τότε έχουμε εικόνα με πολλές νεκρές μέλισσες μπροστά στις εισόδους.

 Αλλά και αν ακόμα οι φρουροί δεν κόψουν αυτές τις μέλισσες η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί και πολύ αφού το προσδόκιμο της ζωής τους μειώνεται σημαντικά.
Οι μέλισσες αυτές υποφέρουν από τοξική δράση και δεν έχουν πολλή ζωή.

Με τις πρώτες μαδημένες μέλισσες που βλέπει ο μελισσοκόμος πρέπει να σηκώνει τα μελίσσια και να τα μεταφέρει σε κάμπο με γύρη για να ανανεώσουν τους πληθυσμούς τους, να πεθάνουν οι άρρωστες και να προκύψουν νέες και υγιείς.
Αν αργήσει και αρχίσει να βλέπει επιθετικότητα, νεκρές μέλισσες στο χώμα  ή ελάττωση του πληθυσμού τότε πρέπει να βιαστεί.

Δεν ξέρω κατά πόσο σας έχει απασχολήσει το θέμα της μελανίασης στα μελίσσια σας, μα σκεφτείτε λίγο αν έχετε παρατηρήσει εικόνες σαν κι αυτές που περιέγραψα όταν είχατε τα μελίσσια σας σε έλατο, πεύκο, βελανιδιά ή κουμαριά.

melissocosmos.blogspot.com

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال