Τι γίνεται όταν υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι σε ένα μέρος; Δίνει μέλι η δεν φτάνει για όλους

 


Τι γίνεται όταν υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι σε ένα μέρος; Δίνει μέλι η δεν φτάνει για όλους

Ένα συχνό φαινόμενο με σημαντικές συνέπειες στη παραγωγή μελιού είναι η συσσώρευση πολλών μελισσοκόμων στην ίδια περιοχή. Δηλαδή έχουμε μια περιοχή η όποία μπορεί να θρέψει 50 μελίσσια και εμείς βάζουμε 500. Αυτό παρατηρείτε στις νομαδικές νομές, όπως ο πεύκος, ο έλατος, αλλά κυρίως στις ανθοφορίες όπως το θυμάρι, το φθινοπωρινό ρείκη, η καστανιά κλπ. Το πρόβλημα διαγκώνεται όταν η νομή είναι μέτρια έως φτωχή, πράγμα που σημαίνει οτι μόνο λίγα μελίσσια θα μπορούσαν να δουλέψουν σωστά. Όταν εμείς τοποθετούμε 10 φορές περισσότερα μελίσσια, τότε αυτό σημαίνει ότι κανένα μελίσσι δεν θα δουλέψει, και ίσως υπάρξουν και κρούσματα λιμοκτονίας.

Μερικοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι tο έλατο και tο πεύκο, και γενικότερα τα μελιτώματα έχουν άφθονη μελισσοχωριτικότητα. Δηλαδή μπορούμε να τοποθετήσουμε όσα μελίσσια θέλουμε και αυτά να πάνε το ίδιο καλά. Ωστόσο αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν το μελίτωμα είναι πλούσιο και η χρονιά είναι καλή. Αν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά, και τα δέντρα πάνε μέτρια, το μόνο σίγουρο είναι οτι μπορούν να θρέψουν πολύ λίγα μελίσσια. Και αν τοποθετηθούν περισσότερα μελίσσια από όσα αντέχει η περιοχή, τότε κανένας δεν θα έχει παραγωγή

Σύμφωνα με την εμπειρία των παλιών μελισσοκόμων για να έχουμε μεγάλη παραγωγή απο τα μελίσσια μας δεν πρέπει να τα τοποθετούμε όλα στην ίδια μεριά. Για παράδειγμα αν έχουμε 100 μελίσσια θα ήταν πολύ αποδοτικότερο να τα χωρίσουμε σε δύο μεριές, έτσι ώστε να πιάσουν μεγαλύτερο μέρος του δάσους, και να συλλέξουν μελίτωμα απο πολύ περισσότερα δέντρα. Είναι φυσικό όταν μέσα σε 1 χλμ δρόμου είναι τοποθετημένα χιλιάδες μελίσσια, και η χρονιά δεν είναι καλή, οι μελισσοκόμοι θα πάνε χάλια στη παραγωγή τους. Όχι επειδή το δάσος δεν είχε να δώσει, αλλά επειδή δεν μπορούσε να θρέψει τόσα μα τόσα πολλά μελίσσια. Πλέον στην εποχή που ζούμε η απεριοριστη μελισσοχωριτικότητα έχει γίνει μύθοq.


Η συμβουλή που έχουμε να δώσουμε σήμερα λοιπόν είναι να μην επηρεάζεστε ποτέ απο τα δεδομένα που δίνονται εδώ στο internet για περιοχές με πολύ μέλι! Φυσικά αναφέρομαι και στα δεδομένα που δίνει καθημερινά το site εδώ. O λόγος που το λέω αυτό δεν είναι ότι είναι αναξιόπιστα, αλλά επειδή με αυτό το τρόπο μπορούν εύκολα να μαζευτούν πολλοί μελισσοκόμοι στην ίδια μεριά! Και τα δεδομένα που ήταν πριν καλά στην συνέχεια να αλλάξουν και να πάρουν την κάτω βόλτα.

Οπότε κάθε μελισσοκόμος καλό θα είναι να κανει μόνος του τον έλεγχο για το που να πάει τα μελίσσια του και να μην ακούει της φήμες του ιντερνέτ και να παρασύρεται εύκολα. Το μελι για να μαζευτεί θέλει πετρέλαιο . Οπότε μονος σου πρέπει να γυρίσεις να σημαδέψεις μέρη να αφήσεις μελίσσια και να καταλάβεις ποτε και που θα πας τα μελίσσια σου.


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال