Χάθηκαν 109.000 μελισσοσμήνη στην Θεσσαλία, πόση αποζημίωση ζητούν οι μελισσοκόμοι



Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα και η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων είναι ο σκοπός της υπό σύσταση Επιτροπής Μελισσοκόμων Θεσσαλίας, όπως τονίστηκε σε συνάντηση που είχε ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης με τον Σύλλογο Μελισσοκόμων Λάρισας.

Η συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού, του Γενικού Γραμματέα, Γιώργου Στρατάκου, του βουλευτή, Χρήστου Καπετάνου, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτη Χατζηνικολάου και του Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα, Απόστολου Μπίλλη, ενώ από την πλευρά του Συλλόγου Μελισσοκόμων Λάρισας παρέστησαν ο Πρόεδρος, Πέτρος Σαρούδης, ο Γ.Γ. Ιωάννης Σένκο, ο Ταμίας, Πέτρος Πανταζής και το μέλος, Γιώργος Σφήκας.

Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω κάθε περιθώριο για τη στήριξη της μελισσοκομίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης και ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου τους από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρχει διαρκής συνεργασία φορέων και μελισσοκόμων για να επιτευχθεί η ένταξη του συνόλου της μελισσοκομικής δραστηριότητος τους στο πλαίσιο ασφαλίσεων, με στόχο να υπάρχει ταύτιση σε ψηφιακό αρχείο των στοιχείων των μελισσοκομικών βιβλιαρίων και των δηλώσεων εκτροφής μελισσοσμηνών και κυψελών στον ΕΛΓΑ.


Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, στη Θεσσαλία έχουν δηλωθεί απώλειες σε 109.000 μελισσοσμήνη.

Ο κ. Ιωάννης Σένκο, Γενικός Γραμματέας στον Σύλλογο Μελισσοκόμων Λάρισας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «αποφασίσαμε να συστήσουμε μια Επιτροπή η οποία να εξετάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι και να προτείνει λύσεις. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις αλλά δεν ανακοίνωσε τα ποσά. 


Πάντως το κόστος με τα υλικά για να στηθεί μια κυψέλη είναι στα 50 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προσθέσουμε το κόστος αγοράς για το μελισσοσμήνος που είναι στα 75 ευρώ το 5άρι και στα 110 ευρώ το 10άρι (αριθμός πλαισίων). Ένα παραγωγικό μελίσσι πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 πλαισίων. Η αγορά των μελισσοσμήνων πρέπει να γίνει την Άνοιξη και σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να προστεθεί και κονδύλι για την αγορά μελισσοτροφής που είναι αναγκαία.


Πάντως φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο. Οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν και δεν υπάρχει παραγωγή μελιού για να πουλήσουμε για να έχουν κάποιο εισόδημα. Επίσης και όσοι διαθέτουν μέλι οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αυτή την εποχή κυμαίνονται από 2,80-3 ευρώ το κιλό για τα ανθόμελα και φτάνουν έως 4,-4,10 ευρώ για πευκόμελα κ.α. Στο μεταξύ πολλοί έμποροι δίνουν μια προκαταβολή στους μελισσοκόμους και καθυστερούν την εξόφληση. Όλα αυτά δημιουργούν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους μελισσοκόμους».


Πηγή Παϊσιάδης Σταύρος agrotypos.gr

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال