Επιστήμονες ανακάλυψαν μέλι που παράγεται από τα μυρμήγκια


 

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το μέλι που παράγεται από τα μυρμήγκια της Αυστραλίας έχει μοναδική αντιμικροβιακή δράση ενάντια στα βακτήρια και τους μύκητες γεγονός που μπορεί να αξιοποιηθεί σε φάρμακα.

Τα μυρμήγκια μελιού, που μερικές φορές ονομάζονται μυρμήγκια honeypot, βρίσκονται σε μερικές άνυδρες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού και της Αυστραλίας. Ο όρος «μυρμήγκι Honeypot» είναι μια κοινή ονομασία για τα πολλά είδη μυρμηγκιών με εργάτες που αποθηκεύουν μέλι στην κοιλιά τους. Τα μυρμήγκια Honey pot δεν είναι ξεχωριστό είδος μυρμηγκιών, αλλά ένας εξειδικευμένος ρόλος που αναλαμβάνουν καθορισμένα μυρμήγκια-εργάτες διαφόρων ειδών. Αυτά τα μυρμήγκια, που ονομάζονται repletes, τρέφονται με νέκταρ σε περιόδους αφθονίας έως ότου η κοιλιά τους γεμίσει και γίνουν μία ζωντανή “αποθήκη τροφίμων” ενώ, μερικά μπορεί να γίνουν τόσο μεγάλα που να είναι αδύνατο να κινηθούν.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο PeerJ , έγινε από τον Andrew Dong και τον Dr Kenya Fernandes από το Carter Lab του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ , με επικεφαλής τον καθηγητή Dee Carter από το School of Life and Environmental Sciences και το Sydney Institute for Infectious Diseases .

Αυστραλιανά μυρμήγκια σε διάφορα μεγέθη. ΠΙΣΤΩΣΗ Dong et al.

Η ομάδα μελέτησε το αυστραλιανό μυρμήγκι, Camponotus inflatus , το οποίο βρίσκεται σε όλες τις ερημικές περιοχές, κυρίως στη Δυτική Αυστραλία. Η μελέτη επικεντρώθηκε στην κατηγορία υπερτροφισμένων εργατών που γεμίζονται με νέκταρ και ζαχαρούχες ουσίες από άλλα μυρμήγκια εργάτες, με αποτέλεσμα οι κοιλιές τους να φουσκώνουν με μέλι και να αποκτούν μια ημιδιαφανή, κεχριμπαρένια εμφάνιση.

Αυτά τα μυρμήγκια γίνονται ουσιαστικά “ακίνητα μηχανήματα αυτόματης πώλησης” για την αποικία τους, αναμασώντας το μέλι όταν οι άλλες επιλογές τροφίμων είναι σπάνιες. Ο Ντάνι Ούλριχ από τη γλωσσική ομάδα Tjupan, ο οποίος διοργανώνει περιηγήσεις με μυρμήγκια με honeypot στο Kalgoorlie, βοήθησε τους ερευνητές να εντοπίσουν δείγματα για τη μελέτη τους.

«Για τους ανθρώπους μας, τα μυρμήγκια μελιού είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή τροφής. Το σκάψιμο για αυτούς είναι ένας πολύ ευχάριστος τρόπος ζωής και ένας τρόπος να φέρεις κοντά την οικογένεια», είπε ο κ. Ulrich.

«Οι άνθρωποι μας απολαμβάνουν τα γλυκά μυρμήγκια μελιού για χιλιάδες χρόνια. Όσον αφορά τη φαρμακευτική του χρήση, το χρησιμοποιούμε για τον πονόλαιμο και μερικές φορές ως τοπική αλοιφή για να κρατήσουμε μακριά τις λοιμώξεις».

Οι ερευνητές είπαν ότι η μελέτη τους σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το μυρμηγκόμελο ερευνάται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. «Έχω γοητευτεί εδώ και πολύ καιρό από το μυρμήγκι honeypot και τον εκπληκτικό τρόπο παραγωγής και αποθήκευσης μελιού.Δεδομένης της φαρμακευτικής χρήσης του μελιού από τους αυτόχθονες πληθυσμούς, αναρωτήθηκα αν μπορεί να έχει μοναδικά αντιμικροβιακά χαρακτηριστικά», είπε ο κ. Dong. 

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι το μυρμηγκόμελο έχει έναν αρκετά διαφορετικό μηχανισμό δράσης σε σύγκριση με το μέλι Manuka, το οποίο έχει καθιερωθεί ως τοπική θεραπεία για πληγές και δερματικές λοιμώξεις.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι το μέλι από μυρμήγκια έχει ένα χαρακτηριστικό αποτέλεσμα που το ξεχωρίζει από άλλα είδη μελιού», είπε ο Δρ Fernandes.

«Αυτή η ανακάλυψη σημαίνει ότι το μέλι μυρμηγκιών θα μπορούσε να περιέχει ενώσεις με σημαντική αντιμικροβιακή ισχύ. Ο εντοπισμός αυτών θα μπορούσε να μας δώσει σημεία εκκίνησης για την ανάπτυξη νέων και διαφορετικών τύπων αντιβιοτικών».

Τα μυρμήγκια Honeypot έχουν χρησιμοποιηθεί για ιατρική χρήση από τους ανθρώπους των Πρώτων Εθνών για χιλιάδες χρόνια, μεταξύ άλλων για τη θεραπεία του κρυολογήματος και του πονόλαιμου . Αλλά τώρα η δυτική επιστήμη προλαβαίνει τις παραδόσεις τους.

«Αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι το μέλι από μυρμηγκάκια honeypot έχει μοναδικά αντιμικροβιακά χαρακτηριστικά που επικυρώνουν τη θεραπευτική του χρήση από τους αυτόχθονες πληθυσμούς», είπε ο καθηγητής Carter.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέλι του μυρμηγκιού είναι αποτελεσματικό και κατά του Staphylococcus aureus , ενός βακτηρίου που είναι κοινώς γνωστό ως χρυσός σταφυλόκοκκος. Τα βακτήρια αποικίζονται στο δέρμα και τη μύτη των ανθρώπων, αλλά εάν εισέλθουν μέσω τομής, μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση όπως βρασμούς και πληγές ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, θάνατο.

Βρήκαν επίσης ότι το μέλι μυρμηγκιών είναι ισχυρό ενάντια σε δύο είδη μυκήτων, τον Aspergillus και τον Cryptococcus. Και οι δύο μύκητες μπορούν να βρεθούν στο έδαφος και αυτή η ικανότητα αναστολής τους πιθανότατα εξελίχθηκε για να αποτρέψει την εισβολή των αποικιών μυρμηγκιών από μύκητες. Αυτοί οι μύκητες μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρή μόλυνση σε άτομα με κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα. 

cibum.gr

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال